top of page

COLLECTIEF TEKENEN

Willem Breynaert en Hallveig Agustsdottir

3) de stempelmachine[70].JPG
GEEL DRIEHOEK_Tekengebied 1.png

Collectief Tekenen

 

Tekenen is een taal die we allemaal op jonge leeftijd hebben leren 'spreken' en ooit waren we allemaal vlotte tekenmakers. Niet iedereen hanteert deze manier van communicatie op latere leeftijd nog (met evenveel durf). Blijkbaar zijn we dit 'durven' ergens verloren onder druk van de medetekenaar-spreker, beoordelaars of culturele verwachtingen over 'hoe er dient uit te zien'. 

 

Deze workshop wil focussen op het (opnieuw) vinden en beleven van dit plezier, de durf en het graag willen brabbelen-kriebelen-lijnen en vormen tekenen. Het accent ligt hierbij sterk op de tekentaal en hoe we samen kunnen tekenen.

 

We voeren in groep diverse opdrachten uit, waarbij collectief tekenen centraal staat. Niet het individuele resultaat van iedere deelnemer primeert, maar de gemeenschappelijke zoektocht naar de taal der tekens. Hierbij zullen de gezamenlijke tekens telkens één collectief geheel of werkstuk vormen. Tekens die we kunnen maken met licht, lange stokken, stempels, scharen, tape, potlood, inkt, ... enz. Naar onderwerpen die we zullen vinden rondom ons in Destelheide en in ons geheugen.

 

Max 12 deelnemers

 

Hallveig Agustsdottir

De relatie tussen beeldende kunst, muziek en klank biedt al ruim 20 jaar een enorme inspiratie en motivatie aan het visuele en performatieve werk van kunstenares Hallveig Agustsdottir.  En, met het eenvoudige manier van tekenen - de actie van tekenen - creëert Hallveig haar eigen klank-tekeningen waarbij ze vaak in collaboratie komt met anderen kunstvormen; zoals muziek, woord en dans.  


De gedachten en lijnen van Hallveig volgen sinds enkele jaren ook een tweede pad - het wandelpad.  Een paar jaar geleden, toen ze opnieuw in contact trad met de omgeving van haar Ijslandse jeugd, zijn er spontaan herkenbare motieven van planten en bloemen in haar schetsboeken beginnen groeien.  
Haar zeer eigen manier van tekenen typeert ze bovendien als een interessante taal (net zoals IJslands of Nederlands) om zichzelf mee uit te drukken en zodoende telkens opnieuw in gesprek te kunnen gaan met de toeschouwer.

 www.hallveigagustsdottir.com

Willem Breynaert

Willem is tekenaar en beeldend kunstenaar zoekend naar de taal van het tekenen in al zijn verschijningsvormen.

Daarnaast is Willem docent aan Hogent/Kask waar hij studenten beeldende kunst de ogen opent voor de wereld van de beelden en nog veel meer.

Willem is een trouwe gast op de Zomeracademie die je tot nu toe aan de organiserende kant terug kon vinden.

bottom of page