COLLECTIEVE DANS

Ben Benaouisse

© Piet Vranckx

In vrijheid exploreren via individuele en groepsimprovisaties 

Een atelier rond dans en vrijheid, rond expressie en vrijheid, rond emoties en vrijheid, rond pijn en vrijheid, rond liefde en vrijheid, kortom: vrijheid.

We vertrekken met het aanvaarden dat iedereen mag dansen. Zoals hij is. Ieder met zijn verhaal, verleden en verlangen.
Van lichamelijk expressies tot stille beweging herbekijken we de wereld waarin we leven in relatie tot het leven dat we leiden. De oefeningen kunnen overal plaats vinden: van de repetitiezaal tot de eetzaal. 
Centraal vertrekpunt zijn de individuele en collectieve improvisaties.

We gaan voortdurend op zoek naar een vrije expressie met lichaam, met stemmen, met muziek.
 Geen danspasjes, geen ballet, geen tango, maar thuiskomen in je lichaam. 
Individueel en samen thema’s exploreren en die omzetten in beweging en dans.
En vooral: de vrijheid nemen om het onverwachte en onzekere toe te laten.

"Alles moet men bekijken, de tegenstellingen en wrijvingen, het schone en het pijnlijke. Men mag niets uitsluiten. Alleen zo kan men achterhalen in welke tijd men leeft."

Pina Bausch

In het werk van Ben Benaouisse (1971) is de poging tot het vatten van politieke, religieuze en culturele wetmatigheden essentieel.
Voordat hij het veld van de beeldende kunsten verkende, maakte hij naam met zijn experimentele theater- en dansperformances (Alain Platel, Arne Sierens, Latrinité, Victoria, Raymond Hoge, Michel Schweizer ...)
Benaouisse legde een atypisch parcours af, waarbij hij zonder academische bagage diverse media exploreerde. Hij ontwikkelt een artistiek oeuvre dat vertrekt van het principe van de toe-eigening en zoekt voortdurend hoe hij als kunstenaar een actuele dimensie kan toevoegen aan alles wat al is gedaan ... Ik ben de dwerg op de reus ...

VOLG ONS

WIJ ANTWOORDEN

We Dachten Dat Je Het Nooit Zou Vragen

© 2020 Zomeracademie