© ZOMERACADEMIE 2019 - De VeermanDestelheide & Hanenbos

DIY-instrumenten en (nieuwe) muziek

Bert Bernaerts EN Jo Zanders

Geannuleerd

#instrumentenbouw #componeren #innovatie(f) #musiceren

Orchestre Sauvage

 

Hoe kan je de grenzen van je eigen muzikaliteit verleggen door te werken met zelfgebouwde of experimentele instrumenten?

Op welke manier kan je zelfbouw-instrumenten inzetten in een artistiek of educatief parcours

Hoe kan je deze instrumenten combineren met klassieke instrumenten?

 

Als eerste aanzet leer je een aantal instrumenten bouwen en bespelen. Een versterkte kalimba, iPhone-shakers, zeeschelpen in verschillende tonen, boventoonfluiten en blaasinstrumenten die gebruikmaken van embouchures (ontwikkeld door CFMI Lille).

Daarna onderzoeken we de verschillende contexten waarin deze instrumenten tot hun recht kunnen komen, van muziekinitiatie tot muziektheater.

 

Als kers op de taart spelen we met zijn allen een slotconcert met ons zelfgebouwd instrumentarium.

 

Dit atelier wordt een zoektocht naar unieke klankkleuren en naar de klankkunstenaar in jezelf.

 

​​Bert Bernaerts (1971) is muzikant, componist en muziekeducator. Hij dirigeert een aantal eigenzinnige fanfares, maakt muziek voor theater en ontwikkelde – samen met het Centre de Formation de Musiciens Intervenants uit Lille – een methodiek ‘creatief musiceren met zelfbouwinstrumenten’.

Bert is medewerker methodiek bij MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek].

Jo Zanders (1975) is percussionist en instrumentenbouwer. Hij leidt een aantal percussie-ensembles, bouwt zelf percussie-instrumenten en is voortdurend op zoek naar nieuwe klankkleuren die hij in zijn ensembles kan integreren.