LETTERZETTEN

Niels Goovaerts en Thomas Gravemaker

Duik in de ambacht van de oorspronkelijke drukkunst

Tijdens dit atelier beoefen je het heerlijk trage ambacht van het letterzetten. Je werkt nauwgezet met loden en houten letters en zet daarmee woorden en zinnen. Met het zetsel en aanvullend witmateriaal maak je vervolgens een drukvorm, die je met een proefpers afdrukt op geschikt kunstdrukpapier. 
Je gebruikt het werkmateriaal dat bij het zetten hoort: zethaak en galei, woordspaties, interlinie en formaatwit. Je leert je drukvorm opbinden en werken in het 12-delig maatstelsel met punten en cicero’s. 


Naast het letterzetten ben je ook in de weer met de pers, boekdrukinkt en geschikt papier. We gebruiken twee trekpersen en een Korrex Stuttgart proefpers. 
We beginnen de werkweek met een grondige kennismaking met de materialen en de techniek. Vervolgens experimenteren we met wat vrijere vormen en illustratie binnen de technische mogelijkheden. Daarna werk je samen met de anderen aan een of meerdere gezamenlijke publicaties, die we in een beperkte oplage drukken en afwerken.

Niels Goovaerts (1969) is coördinator bij de kunsteducatieve organisatie Artforum/Urban Woorden en bouwt daarnaast thuis aan een open werkplaats voor traag drukwerk (Atelier t) vanuit zijn interesses voor tekst, vormgeving en handwerk.

Thomas Gravemaker (1954) is eigenaar van LetterpressAmsterdam, een bijzonder typografische werkplaats in het stadscentrum. Thomas brengt een schat aan ervaring mee. Hij kent als geen ander de werkprocessen die bij letterzetten komen kijken en heeft een uitgebreide internationale ervaring bij het begeleiden van workshops.

VOLG ONS

WIJ ANTWOORDEN

We Dachten Dat Je Het Nooit Zou Vragen

© 2020 Zomeracademie