top of page

ROBOTICA, FIGUREN EN THEATER /
ATELIER ORGANIC-ROBOTIC (I.S.M. DE SPIEGEL)

Karel van Ransbeeck, Ugo Dehaes en Gertjan Biasino

Technology Class
GEEL DRIEHOEK_Tekengebied 1.png
Atelier Organic-Robotic

Pruts en spel atelier door Ugo Dehaes, Gertjan Biasino en Karel Van Ransbeeck i.s.m. Theater De Spiegel en Cc Gasthuis.

In de samenleving manipuleren we heel wat elektronisch gestuurde objecten en worden we door techniek beïnvloedt. Ook vroeger was er de behoefte om met automatische replica, mechanisch speelgoed en zelfs bewegende machines een eigen wereld te ontwikkelen.

Maar wie manipuleert wie?

In dit atelier doen we een actief onderzoek naar het vertalen van menselijke bewegingsaspecten naar technische creaties.

We prutsen oud elektrisch materiaal open om te kijken hoe dit om te bouwen naar nieuwe nutteloze machines.

We zetten in op het inventief hergebruik van huis-tuin-en-keuken apparatuur tot nieuwe “Unuseless” machines. Hoe en wat kunnen we via deze objecten vertellen?

We leren ook met nieuwe elektronica werken, zoals Arduino’s, kleine motoren en ableton programmatie. Tools als 3D-printing, meccano en Lego Technics staan ter beschikking om sneller prototypes te bouwen.

 

Los van de mechanische aspecten, het technisch uitdokteren, solderen, monteren en programmeren van al deze machinerieën, besteden we vooral aandacht aan het organischer maken of het emotionele aspect van deze robotjes. Hoe kunnen we zuivere mechanische bewegingen of automaten menselijke of dierlijke aspecten geven? Door  gebruik van zachtere materialen zoals rubber, latex of rekstoffen, pels, maar ook lichtjes, klank en en communicerende geluiden in te bouwen hopen we verrassende creaturen te ontwikkelen. Tijdens het proces testen we deze nieuwe schepsels meteen uit in kleine publieke momenten voor groot en klein.

Max 6 deelnemers

(Slechts 6 deelnemers toegelaten i.s.m. 6 artiesten in residentie van Theater De spiegel.)

Ugo Dehaes is een danser en choreograaf. Na zijn studies aan PARTS werkte hij 3 jaar met Meg Stuart alvorens zijn eigen gezelschap, kwaad bloed, op te richten. Sinds 2000 tourt hij met zijn producties in binnen- en buitenland.


Na een voorstelling met autonoom vliegende drones begon zijn focus te verschuiven naar technologie, en werd Ugo een choreograaf van dingen. Sindsdien leerde Ugo zelf robots bouwen en programmeren en gaat hij op zoek naar manieren om zijn dansers en zichzelf te vervangen door machines en artificiële intelligentie.

 

Gertjan Biasino gaat steeds op zoek naar de synergie tussen verschillende media. Tegelijkertijd creëert Biasino een meeslepende en poëtische kracht om toeschouwers te confronteren met de beperkingen van menselijke waarneming en observatie. Hij weet het eigenzinnige te rijmen met het toegankelijke, waardoor de wereld die in zijn installatie-performances ontstaat toegankelijk is voor een breed publiek.

 

Gertjan Biasino studeerde Audiovisuele Kunsten (Experimentele Film) aan Sint-Lukas Brussel, waar hij zich heeft toegelegd op het combineren van film met theater, performance en beeldende kunst.

 

Naast zijn eigen werk werkt Biasino samen met andere kunstenaars in binnen- en buitenland. Hij is gespecialiseerd in realtime video-installaties in combinatie met bewegende objecten en praktische effecten.

Hij vindt altijd manieren om een verhaal te vertellen met een combinatie van technische finesse en subtiliteit.

 

 

Karel Van Ransbeeck Is geen techneut maar construeert al heel zijn leven imaginaire wereldjes, die raken aan figurenspel, objectmanipulatie en beeldend bewegend werk. Karel is artistiek leider van De Spiegel een gezelschap dat podiumkunsten maakt voor de allerjongsten, baby’s, peuters en kleuters en hun volwassen begeleiders

Zijn fascinatie voor communicatie via kinderspel, beweging, objecten en muziek zorgt voor magische theatrale connecties tussen artiesten, heel jonge en minder jonge toeschouwers. 

bottom of page