​
© Piet Vranckx


ARTIESTEN IN RESIDENTIE

JAMES WILLIAMS / MUZIKANT
James (1983)begon zijn muziekcarrière op de zeer jonge leeftijd van 6 jaar in Zuid-Georgia. Hij testte verschillende instrumenten en koos uiteindelijk drums als zijn voornaamste interesse. Toen zijn familie naar Monterey (Californië) verhuisde, sloot hij zich aan bij de jazzband op zijn lokale middelbare school. 
Zijn spel ontwikkelde zich snel en hij ging naar Berklee College of Music in Boston. In België behaalde hij zijn masterdiploma aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen in België. 
Williams bespeelt Zildjian Cymbalen, Vic Firth Drumsticks, Fat Congas en Swan Percussion.
James toert in Noord-Amerika, Europa en Azië. Hij werkt samen met artiesten uit verschillende genres, zowel op het podium als in de opnamestudio. Hij werd gecast in het Off-Broadway theater in New York City en in de Londense West End productie van Close to You: Bacharach Reimagined.
Momenteel speelt hij bij Amos Lee, Emily King en TheColor Grey.

BRAM VAN WEVERBERG / MUZIKANT
Bram (1992) studeerde accordeon aan het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen en verdiepte zich daarnaast ook in folk- en jazzmuziek.
Hij is van vele markten thuis en speelt in verschillende ensembles en stijlen. Met Triunfal Quintet brengt hij muziek van Astor Piazzolla met concerten in België en Nederland. Vorig jaar startte hij met een reeks intieme huisconcerten waar hij klassieke en hedendaagse accordeonmuziek ten gehore brengt.
Met gitarist Inti De Maet brengt hij frisse arrangementen wereld- en jazzmuziek waar improvisatie een belangrijke rol speelt. In folkgroep The Quest verving hij twee jaar geleden accordeonist Jeroen Laureyssens en is daar vervolgens blijven plakken.
Bram speelde verschillende jaren mee in het accordeonensemble Voce d’Oro onder leiding van Eddy Flecijn.
Daarnaast geeft Bram lessen accordeon en samenspel en is regelmatig betrokken bij de kunsteducatieve projecten van De Veerman.
Bart%20.jpg)
​
© Bart Van der Moeren
KRISTOF VAN GESTEL / BEELDEND KUNSTENAAR
Kristof Van Gestel (1976) is beeldend kunstenaar en lesgever aan KASK, School of Arts van HOGENT en Howest. Voor hem is het maken van kunst een methode om de wereld en de verschillende relaties die we er als individu mee aangaan te verkennen en te ‘bewonen’. Actieve ervaring, toeval, improvisatie en reflectie spelen voor hem hierin een grote creatieve rol. Dit geldt zowel voor de toeschouwer als voor de kunstenaar.
​
Precies daarom ontwikkelt Kristof sinds 10 jaar participatieve en ervaringsgerichte kunstprojecten en workshops. Als onderdeel van lange hybride praktijkprojecten wisselen hierin co-creaties, participaties en/of workshops af met het maken van boeken, tentoonstellingen en teksten. In deze praktijken onderzoekt en bevraagt hij - samen met talloze deelnemers - de plaats en de functie van kunst in de wereld, methodieken van samenwerken en nieuwe vormen van auteurschap, toeschouwerschap en gebruikerschap. Voorbeelden hiervan zijn Idiosyncratische Machine (oa. S.M.A.K. Gent, Ape Gent), Vormfrakken (Manoeuvre Gent, Kunstwerkt Gent, Kaaitheater Brussel), Mascottegalerij (Cultuurhuis de Warande Turnhout), End to End (met Performing objects van Enough Room for Space Brussel, Private Tag Raversyde), De Collectieve Collectie (Cultuurhuis de Warande en Erfgoed Noorderkempen Turnhout), ...
Door toeschouwers tot actieve participanten te maken ontstaat er plezier en verwondering bij hen - eerder dan bewondering.
​
Als voormalig artiest in residentie bij De Veerman is hij een vriend van het huis, waar hij ook regelmatig samenwerkingen aangaat met Open Zeefdrukwerkplaats Gezeever. Vanuit deze vriendschappen ontstonden projecten als Familie (STUK Leuven), Vormdrukkers en veel meer.
 Ook in de Zomeracademie is hij al een bekende: als deelnemer, artiest in residentie én coach.

PIET VRANCKX / FOTOGRAAF
Piet Vranckx (1943) begon op zijn 16e te fotograferen met de 6x9 klapcamera van zijn grootvader. Enkele jaren later volgde hij cursussen fotografie bij het NDJ (Nationale Dienst voor de Jeugd, onder leiding van Guus Bal).
In 1970 trok hij naar Sint-Lukas Brussel om fotografie te studeren. Een jaar later opende hij mee Destelheide en werkte er als freelancer voor DACEB (Dienst voor Animatie, Creatieve Expressie en Begeleiding, onder leiding van Guus Bal) tot 1986. Daarnaast gaf hij les aan Groep T in Leuven, de Academie in Anderlecht en in de HONIM hogeschool in Brussel (later gefusioneerd door Sint-Lucas Gent). Hij was ook enkele jaren voor een maand gastdocent aan het Dartington College of Arts in Engeland. Sinds 2012 draait hij ook mee in de Zomeracademie.
Piet maakte een grote evolutie in de fotografie mee: van de louter technische weergave van het onderwerp naar een meer subjectieve manier van benaderen waarbij elke fotograaf/kunstenaar werd verondersteld vanuit zijn individuele persoonlijkheid zijn expressievorm te gebruiken. Er werden ook zowel inhoudelijke als vormelijke links gelegd tussen de verschillende expressievormen.
In zijn benadering laat Piet het onderwerp tot zich spreken door zijn vorm en zijn wezen. Hierop volgt zijn interactie door middel van zijn persoonlijke eigenheid en fotografische bagage, waardoor een subjectieve vormgeving ontstaat.