top of page

HET TEKENCOLLECTIEF

Willem Breynaert en Hallveig Agustsdottir

Moleskines_3.jpg

‘Tekenen is een taal die we allemaal op jonge leeftijd hebben leren ‘spreken’. 0oit waren we allemaal vlotte tekenmakers. Blijkbaar zijn we dat ‘durven’ ergens verloren onder druk van het oordeel van anderen of culturele verwachtingen.’


Het tekencollectief van de Zomeracademie 2023 kan je het best opvatten als een laboratorium of werkplaats waar individuele en collectieve tekenprocessen en resultaten elkaar een hele week zullen beïnvloeden en voeden.


We onderzoeken de wereld van de tekens (lijn, vlak, vorm, textuur, kleur) die ontstaan door het gebruik van verschillende tekenmaterialen: krijt, tape, potlood, stempels, stift, licht …  


We tekenen in de ruime zin van het woord en het accent ligt duidelijk op de schriftuur of tekentaal. Voorkennis is niet meteen nodig. Iedereen kan tekenen of tekens maken.


In de voormiddag werken we in het laboratorium samen in een aantal workshops, waarbij we nu eens collectief (gezamenlijk beslissingen nemen op één blad) en dan weer collaboratief (individuele ontwerpen die achteraf worden samengebracht in één geheel) te werk gaan. 


Na de middag is er ruimte om je eigen tekenonderzoek vorm te geven. Dat kan je doen door eigen materiaal en werk mee te brengen of je kan starten van een wit blad.

 
De werkplaats is tot ’s avonds laat open en er liggen altijd interessante onderzoeksprojecten op ontsluiting te wachten. Denk aan tekenen met licht, tekenrobots, tekenen met lange stokken, blow-ups op muren en ramen …


En zoals het iedere onderzoeker-tekenaar betaamt, houden we dagelijks ook een klein collaboratief schetsboek bij. Dat wordt het logboek van deze artistieke week waarin we onze nieuwe inzichten kriebelen en vervolgens delen met elkaar.


Aan het einde van de week tonen we onze ontdekkingen tijdens het open-lab-moment, waarbij we de tekenexperimenten graag willen ‘testen’ op en tonen aan een breed en participatief publiek.
 

Max. 12 deelnemers 

Willem_drawing.jpg
HA_with-CTwombly-museum_pic.jpg

Wie zijn de coaches?
Willem Breynaert is een tekenaar en beeldend kunstenaar die zoekt naar de taal van het tekenen in al zijn verschijningsvormen .
Daarnaast is Willem docent aan Hogent/Kask waar hij studenten beeldende kunst de ogen opent voor de wereld van de beelden en nog veel meer.


Hallveig Agustsdottir
De relatie tussen beeldende kunst, muziek en klank biedt al ruim 20 jaar een enorme inspiratie en motivatie aan het visuele en performatieve werk van kunstenares Hallveig Agustsdottir.  Ze creëert haar eigen klank-tekeningen waarbij ze vaak de link maakt met andere kunstvormen zoals muziek, woord en dans.  


De gedachten en lijnen van Hallveig volgen sinds enkele jaren ook een tweede pad - het wandelpad.  Een paar jaar geleden, toen ze opnieuw in contact trad met de omgeving van haar Ijslandse jeugd, zijn er spontaan herkenbare motieven van planten en bloemen in haar schetsboeken beginnen groeien.  
Haar zeer eigen manier van tekenen typeert ze als een interessante taal (net zoals IJslands of Nederlands) om zichzelf mee uit te drukken en zo telkens opnieuw in gesprek te kunnen gaan met de toeschouwer.


Meer weten over het atelier en de coaches? hetzatekencollectief.wixsite.com/website

www.hallveigagustsdottir.com 
 

bottom of page